top of page
Fruit Cake
felichiccuisine

Mucenici Moldovenesti Traditionali

de Feli Chic'Cuisine

Acești mucenici sunt făcuți dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, cu o textură moale, pufoasa și o aromă bogată, de unt. Dupa ce au fost copti sunt îmbibati într-un sirop aromat cu coaja de portocala si lamaie, la care se adauga si un baton de scorțișoară sau mai simplu, sunt unsi cu miere si presarati cu nuca macinata. În unele zone, se adaugă și stafide sau alte ingrediente pentru a obține un gust mai bogat.
Foto @Feli Chic'Cuisine

Acești mucenici sunt făcuți dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, cu o textură moale, pufoasa și o aromă de lămâie și portocală. Dupa ce au fost copti sunt îmbibati într-un sirop aromat cu coaja de portocala si lamaie, la care se adauga si un baton de scorțișoară sau mai simplu, sunt unsi cu miere si presarati cu nuca macinata. În unele zone, se adaugă și stafide sau alte ingrediente pentru a obține un gust mai bogat.


Pe langa faptul ca sunt un desert delicios, mucenicii sunt si un simbol al victoriei credintei asupra mortii si sunt asociati cu legenda celor 40 de martiri. Mucenici moldovenești sunt un desert tradițional moldovenesc, dar raspandit si in alte reguni ale tarii, care se sărbătorește în fiecare an, pe data de 9 martie. Această zi reprezintă o sărbătoare creștină dedicată Sfântului Mucenic Teodor Tiron și a celorlalți 40 de Mucenici din Sevastia, care au fost uciși pentru credința lor.


Mucenicii sunt făcuți din aluat de făină, lapte și ouă, iar forma lor are semnificație religioasa: cifra "opt" - simbol al biruinței asupra morții și al veșniciei în tradiția creștină.


În Oltenia, in zona in care am crescut, acest desert este de asemenea foarte popular, dar poate fi preparat într-un mod diferit față de varianta moldovenească. Uneori, aluatul este făcut din făină de grâu și mălai, iar mucenicii sunt mai mari și mai pufoși decât cei tradiționali.


Aceasta fiind insa, o reteta mai veche si mai putin folosita in ultimul timp, iar reteta mucenicilor moldovenesti devenind destul de populra si in zona Olteniei, cu mici modificari. De asemenea, în unele zone se adaugă nuci sau miere în siropul de îmbibare pentru a conferi o aromă bogată.


Sweet potato fries are a delicious and healthy alternative to regular fries, with a slightly sweeter flavor and a crisp texture. When paired with mayonnaise, the dish takes on a new dimension of flavor.
@Feli Chic'Cuisine
Istoria culinara a mucenicilor

Mucenicii moldovenești se pregatesc în mod tradițional în zilele de 9 și 10 martie, pentru a marca sărbătoarea Bunei Vestiri. Această tradiție culinară are rădăcini străvechi, care datează încă din perioada precreștină, când erau pregătiți pentru a marca trecerea de la iarnă la primăvară.


Potrivit tradiției, mucenicii au fost numiți astfel în onoarea celor 40 de mucenici care au fost executați în secolul al IV-lea în Nicomidia, în timpul persecuției creștine sub împăratul roman Licinius. Povestea spune că în timpul împăratului roman Licinius, 40 de soldați creștini au fost forțați să renunțe la credință și să se închine zeilor păgâni. Când au refuzat, au fost dezbrăcați de haine, pusi sa traverseze un lac înghețat și au fost lăsați să moară în frig.


Povestea continuă, cum că trupurile lor au fost găsite de un grup de femei creștine care veniseră la lac să-i plângă pe cei dragi care fuseseră și ei executați pentru credința lor. Femeile i-au îngropat pe cei 40 de martiri și le-au marcat mormintele cu pâini în formă de opt, simbolizând victoria credientei asupra mortii.


Tradiția culinară a mucenicilor moldovenești a fost transmisă din generație în generație și a devenit o parte importantă a culturii moldovenești, dar care s-a raspandit si in restul tarii, aducand modificari retetei.


Acești mucenici sunt făcuți dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, modelati in formă de opt si copti. Dupa care, sunt înbibati într-un sirop aromat cu coaja de portocala si lamaie, la care se adauga si un baton de scorțișoară sau mai simplu, doar unsi cu miere si presarati cu nuca macinata. În unele zone, se adaugă și stafide sau alte ingrediente pentru a obține un gust mai bogat.
Foto @Feli Chic'Cuisine
Mucenicii insiropati

In general eu si familia mea preferam sa servim mucenicii unsi cu miere si apoi presarati cu nuca, dar multi prefera mucenicii imbibati untr-un sirop preparat din zahar cu arome, apoi tavaliti prin nuca macinata.


Pentru siropul de zahar puteti folosi 500 ml apa la care adaugati 250 g zahar si fierbeti pana siropul se leaga si devine mai gros. Adaugati coaja de portocala, de lamaie si un baton de scortisoara, sau ce arome preferati. Se scufunda mucenicii in siropul caldut, se lasa cam un minut, apoi se scot pe o tava. Se ung cu miere si se tavalesc prin nuca macinata.


Acesti mucenici traditionali sunt apreciati pentru aspectul lor impresionant, dar si pentru gustul lor divin. Crusta lor aramie, unsa cu miere si presarata cu nuci, cu o textura moale, untoasa si un gust ingaduitor, fac acest desert unul, irezistibil.

Cum se prepara mucenicii - la robotul de bucatarie


Acești mucenici sunt făcuți dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, modelati in formă de opt si copti. Dupa care, sunt înbibati într-un sirop aromat cu coaja de portocala si lamaie, la care se adauga si un baton de scorțișoară sau mai simplu, doar unsi cu miere si presarati cu nuca macinata. În unele zone, se adaugă și stafide sau alte ingrediente pentru a obține un gust mai bogat.
@Feli Chic'Cuisine
 

Tip de preparare: 60 min

Timp coacere: 25 min

Bucati: 18-20

 

Ingredients
  • 1 kg faina, cernuta

  • 14 g drojdie uscata

  • 4 oua

  • 300-350 ml lapte, caldut (lapte de migadale/soia)

  • 250 g zahar

  • 150 g unt (100 ml ulei)

  • 50 ml ulei

  • 1 pachet zahar vanilat

  • coaja rasa de la o lamaie

  • coaja rasa de la o portocala

  • 1 praf sare

  • 1 ou pentru uns

Pentru decor si servire

  • 150 ml miere

  • 150 g nuca macinata


 

Mod de preparare

Prepararea aluatului


1. Intr-un castronel, amestecati drojdia cu 50 ml lapte, o lingurita faina si 1/2 lingurita zahar. Se pune deoparte sa creasca, in jur de 10-15 minute.


2. Intre timp, se incalzeste restul de lapte impreuna cu zaharul si untul, amestecand pana se topeste atat untul, cat si zaharul. Se lasă să se racoreadca. Laptele trebuie sa fie caldut inainte de a se adauga la restul ingredientelor.


3. Intr-un bol mare, sau intr-un bol de mixer, se pune faina cernuta, se face un cuib in mijloc si se pune maiaua crescuta, latele călduț, ouale ușor bătute, vanilia, coaja rasa de portocala si lamaie si praful de sare.


4. Se incepe framantarea la mana sau cu mixerul - folosind carligul de aluat, la viteza mica, apoi viteza mai mare. Se framanta totul pana obtineti un aluat potrivit de moale, ca la cozonac si pana se dezlipește de pe pereții vasului. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca la loc cald, timp de o ora, pana se dubleaza volumul.

Modelarea si coacerea mucenicilor

5. Dupa ce aluatul s-a dublat in volum, se transfera pe un blat de lemn, usor uns cu ulei. Se imparte aluatul in 4 bucati egale, iar fiecare bucata in altele, pana rezulta 8-10 bucati (vezi mai sus, foto).


6. Luați o bucată de aluat și rulați-o între palme pentru a forma o 'sfoară' lungă și subțire, având o grosime de aproximativ 1 cm și o lungime de aproximativ 50 cm.


7. Îndoiți 'sfoara' de aluat în jumătate si rasuciti cele doua jumatiati, apoi legați vârfurile împreună pentru a forma un cerc. Asigurați-vă că nodul este bine prins și că cercul nu se va desface în timpul coacerii. Luați cele două bucle ale cercului și le încrucișați pentru a forma un opt. Puneți optul pe o tava, tapetata cu o foaie de copt și continuați să modelați restul bucăților de aluat în același mod.


8. Acoperiti tava cu prosopul de bucatarie si lăsați mucenicii să se odihnească inca 20 de minute, înainte de a-i coace în cuptor.


9. Încingeți cuptorul la 180°C (cu gaz, treapta medie spre inalt, /4 gaz mark). Se ung mucenicii cu oul batut si se coc timp de 20-25 minute, sau până când devin aurii.


10. Se ung cu miere si se presara cu nuca măcinată. O alta varianta ar fi însiroparea mucenicilor cu sirop aromat (descris mai sus) si apoi tăvăliti prin nuca măcinată.


Sa aveti pofta!

 

Sugestie: Pentru varianta de post, inlocuiti laptele de vaca, cu lapte de migdale sau lapte soia, ouale înlocuite cu 50 ml apa minerala, iar untul va fi inlocuit cu 100 ml ulei, deci in total pentru reteta, 150 ml ulei. Veti obtine aceeasi mucenici deliciosi.

 

Acești mucenici sunt făcuți dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, modelati in formă de opt si copti. Dupa care, sunt înbibati într-un sirop aromat cu coaja de portocala si lamaie, la care se adauga si un baton de scorțișoară sau mai simplu, doar unsi cu miere si presarati cu nuca macinata. În unele zone, se adaugă și stafide sau alte ingrediente pentru a obține un gust mai bogat.
Foto @Feli Chic'Cuisine
Traditia este o comuniune cu misterul istoriei. - Nikolai Berdiaev


*Toate fotografiile de pe Feli Chic'Cuisine, semnate Feli Chic'Cuisine, sunt protejate prin drepturi de autor.

Commentaires


Coffee with Macaroons

KEEP IN TOUCH

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • TikTok

NEWSLETTER

Subscribe my newsletter for latest recipes and cooking ideas. Let's stay updated!

RECENT POSTS

HERBS &

Herb Infused Oils

INFUSED OILS

eb49920902484c54ced74767ce4cbaac.jpeg

Choosing the right roses for your dream garden

f38f54bb69779965ce646a40c3a692c7.jpeg
bottom of page